Georgel si apartamentele de 35.000 euro.

Iar s-a umplut bula de meme-uri si mistocareala dupa ce liderul unui partid a iesit public cu promisiunea de a construi 1.000.000 de locuinte pe care le va vinde la pretul de 35.000 eur pentru apartamentul cu 2 camere, 50.000 pentru cel cu 3 camere, respectiv 75.000 eur cel cu 4 camere. Si stai, ca asta nu e tot. Daca deja ai un apartament cumparat, in cazul in care domnul mai sus mentionat iese presedinte, o sa il poti refinanta cu dobanda 0% (subventionata integral de stat, adica pe banii celorlati).

Si au inceput sa curga pozele cu oamenii veniti sa semneze contractul cu Georgel si cozile formate la sediile de partid din toata tara. Si bula astora destepti a inceput “ha, ha, ha, ce prosti sunt. Pai nu o sa le dea niciodata Georgel apartamente, ca nu se poate!” samd.

Dragilor, prostii suntem noi iar Georgel e baiatul destept aici. Nu ar trebui sa radeti ci sa plangeti, pentru ca e si vina voastra. Ar trebui sa incercati sa schimbati ceva in jurul vostru ca altfel …

Georgel stie ca nu va fi presedinte dar nu uitati ca anul acesta mai avem 2 randuri de alegeri – presedentie si … pam, pam … parlamentare. Georgel a luat 15% la Europarlamentare vs aia cool sustinuti de bula mea, Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei 8,71%. S-ar putea ca astel de minciuni programe electorare sa il duca in range-ul de 25 – 30% din Parlamentul Romaniei si nu stiu daca iti doresti asta. Oamenii aia care au stat la coada pentru a semna contractul sigur vor iesi la vot si isi vor aduce cu ei si familia, prietenii si vecinii. Vor posta in social media si vor amplifica mesajul lui Georgel.

Georgel nu a reinventat apa calda, Georgel a copiat si a facut-o ca la carte. Si eu ma bucur si ma bucur tare pentru ca, ce sa vezi, e prima data cand apare in spatiul public o discutie despre accesibilitatea pietei imobiliare, dar despre asta la finalul articolului, pana atunci discutam despre cauze, vinovati si solutii pentru planul lui Georgel.

Putin context: Toate tarile civilizate trec printr-o criza a locuintelor si contrar a ceea ce te gandesti ca reprezinta o criza, nu vorbim despre o prabusire a preturilor ci, de faptul ca oamenii din clasa de mijloc nu isi mai permit costul chiriei din orasele mari, despre achizitia unei case sau a unui apartament nici nu mai vorbim. O problema de accesibilitate provenita din oferta redusa. Financial Times a avut anul trecut o serie de articole excelente pe aceasta tema – Extreme renting, in care arata cum profesori, doctori, oamenii din industria creativa, consultanti etc. efectiv nu isi mai permit costurile de inchiriere. La o simpla cautare pe google dupa termenul “housing crisis” o sa gasiti sute de articole.

Partidele extremiste au castigat procente importante in ultimele alegeri la nivel Europen promitand ca va rezolva criza de accesibilitate a locuintelor si stoparea imigratiei.  Asa au castigat ca si votanti o noua categorie de public, tinerii care locuiesc cu parintii pentru ca nu se mai pot muta in casa lor. Politico si The Guardian au acoperit destul de bine subiectul, iti las aici niste link-uri, in cazul in care esti curios.

Georgel nu a facut decat sa copieze si sa adapteze subiectul la piata din Romania si ii va castiga pe cei care nu isi permit achizitia unei locuinte, la costurile actuale.

Si cine e de vina? Toti suntem / sunteti de vina!

Orice tara civilizata are un plan prin care isi propune sa construiasca un anumit numar de unitati anual! De exemplu Germania isi propune sa se construiasca 4-500.000 unitati anual, din care 100.000 locuinte sociale. Ca nu reusesc aproape niciodata sa isi atinga obiectivul e o alta discutie. UK a alocat aproximativ 11,5 miliarde de lire pentru construirea de case si infrastructura care sa sustina dezvoltarea proiectelor private, planul fiind de a se construi 1.000.000 de locuinte in actualul mandat, atat din fonduri publice cat si private, va las aici un link.

Ati auzit pe cineva din guvern sau din autoritatile locale care sa aiba un obiectiv pe aceasta tema? Stiti vreun economist serios care sa fi comunicat constant pe tema accesibilitatii? Poate un jurnalist care sa informeze obiectiv publicul despre implicatiile blocarii pietei imobiliare?

Nu, noi avem aproape 0 locuinte sociale construite, alea pe care le aveam (ANL) le-am vandut la preturi de dumping, iar pe dezvoltatori ii ingropam cu schimbari legislative in fiecare an, cu modificari de TVA de 3 ori in 4 ani si cu blocarea autorizatiilor de construire. Si bula aplauda din spatele tastaturii fara sa se gandeasca la implicatii. Ei au deja case, ce conteaza restul populatiei.

Nu stiu cum e in restul tarii dar stiu ca in Bucuresti sunt zone in care costul de achizitie al unui apartament nou aproape s-a dublat in ultimii 4 ani, partial din cresterea de pret, partial din faptul ca nu se mai incadreaza in pragul de TVA. Achizitia unei proprietati devine din ce in ce mai complicata pentru cei care castiga sub salariul mediu iar oamenii astia vor fi castigati de promisiunile lui Georgel. Pana la urma ce au de pierdut?

„Poate nu e perfect planul nostru, dar ceilalți (celelalte partide), nu vin cu absolut nimic” spune domnul Lulea si are perfecta dreptate.

Va astept sa aplaudati sau sa faceti meme-uri pe net in urmatorii 4 ani cu 30% din parlamentari sub comanda lui Georgel, iar peste inca 4 ani, cand preturile, in ritmul asta, vor fi total razna si Georgel va iesi cu discursul – “Pai daca ieseam eu nu se ajungea aici” sa nu va treziti ca Georgel face majoritate si ajunge la guvernare.

Romania a fost intr-o situatie excelenta din punct de vedere locativ, nu am avut cresteri bruste de pret, nu am avut prabusiri peste noapte, iar preturile au fost oarecum accesibile. Doar ca situatia se degradeaza rapid, de la o zi la alta. Anul trecut deja am avut livrari in scadere, comparativ cu acum 2 ani si nu putem pune asta pe spatele inflatiei sau a dobanzilor la maxime istorice, nu de alta dar constructia unui proiect imobiliar dureaza minim 2 ani, la care se adauga perioada de autorizare, intre 1 si 5 ani. Cu alte cuvinte ce s-a finalizat in 2023 a fost inceput in cea mai buna perioada a pietei imobiliare din Romania.

Acum, se pare ca s-a terminat norocul. Inflatia in scadere, dobanzile in scadere fac ca cererea sa creasca brusc. Aceasta cerere crescuta suprapusa peste oferta in scadere poate duce la cresteri bruste de pret. Daca autoritatile locale si centrale nu gasesc rapid o cale de autorizare mai rapida a proiectelor rezidentiale va dau scris ca peste 4 ani Georgel iese presedinte … iar atunci nu o sa iti mai arda de meme-uri ci o sa te gandesti unde emigrezi mai repede. In acel moment preturile proprietatilor chiar pot ajunge la 35000 euro, inclusiv TVA, iar eu o sa raman aici sa le vand si pe alea. Cui? Nu stiu dar sigur se vor gasi niste cumparatori, vedem la timpul potrivit.

Acest articol nu va face parte din newsletterul nostru, urmeaza insa unul cu adevarat interesant despre E-Proprietatea, care  va fi trimis exclusiv catre cei care s-au inscris la newsletter aici: http://eepurl.com/gcPtMH.

A, si daca nu s-a inteles din textul de mai sus, Georgel e un impostor care exploateaza orice si pe oricine, pentru un vot in plus. El stie ca acest program este imposibil dar nu are nici o emotie in a calca pe cadavre pentru a-si atinge obiectivul de a avea o cota cat mai mare in Parlamentul Romaniei.

#StiiDeLaG

Georgian Marcu

Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – Real Estate with a flair for Style
Realtor® & Certified Residential Specialist ®
Mobile: +40 747 774 714
Email:

Ce am mai scris